top of page

Bronzlar

bronzlar
bronzlar

        Bakırın en bilinen iki alaşımından biridir. Her ne kadar sanayide bronz (ya da kızıl) tek bir ürünmüÅŸ gibi bilinse de, aslında bakırın en baÅŸta kalay (Sn) olmak olnak üzere, KurÅŸun (Pb), Alüminyum (Al), Çinko (Zn), Nikel (Ni), Fosfor (P), Demir (Fe) ile çok sayıda alaşımı bulunmaktadır.

        En uygun bronz seçimi, kullanım yerine ve iÅŸletme ÅŸartlarına göre belirlenir. Firmamız, 25 yılı aÅŸkın bir süredir, santrfüj ve sürekli döküm tekniÄŸi (cont-cast) ile üretilen istenilen normlarda da bronz malzeme temin edebilmektedir.

       Kullanım alanları, genelde burçlar, diÅŸliler ve kızaklardır. Ä°nce tel ve levha ÅŸeklinde olanlar ise elektrik iletkenliÄŸi yüksek olduÄŸu için röle kontaklarında, ampul ve pil soketlerinde yaylık ve paslanmazlık özelliÄŸinden dolayı yüksek miktarlarda tüketilmektedir.

       BilindiÄŸi gibi kuma döküm tekniÄŸinde malzemenin poroz (gözenekli) bir yapıya sahip olması ihitimali varken, sürekli dökümde ürün hava ile temas etmediÄŸinden tamamen boÅŸluksuz ve uzun boylarda elde edilebilmekte, dış yüzey son derece düzgün olmakta, az bir tornalama iÅŸçiliÄŸnden sonra tertemiz bir mazlzeme elde edilmektedir. Bu da üretimlerinde yoÄŸun olarak bronz kullanan imalatçı firmalara kaliteli malzemenin maliyetini düÅŸürme imkanı saÄŸlamaktadır. Santrfüj döküm (yatay veya dikey) tekniÄŸi ile üretilen ürünlerde ise malzeme gene homojen bir yapıya sahip olmakta, ancak delikli mazlzemelerde deliÄŸe yakın yerler ile, dolu mazlemelerde ise merkezde boÅŸluk çıkma ihtimali (dikey santrfüjlemede) bulunmaktadır. Ayrıca firmamız, büyük çaplı ve model üzerine de döküm yapmaktadır.

​

Ölçü ÇeÅŸitliliÄŸi
Ø 12 mm - Ø 400 mm aralığında delikli ve dolu çekme bronz (continous casting) olarak mevcuttur.

Bronz Tablosu
Bronz Tablosu
bottom of page